web stats
logo harmsgraphics, harmsgraphics

grafische vormgeving | illustraties

Waarom grafische vormgeving?

Dit is het visueel vormgeven van ideeën door middel van o.a. tekst & beeld, met als doel duidelijkheid en herkenbaarheid te creëren.

 

Wanneer het bijvoorbeeld om langere teksten gaat, het dan zo vorm te geven, dat het oog ‘geleid wordt naar’ en het prettig is om te lezen, zelfs uitnodigend of aantrekkelijk. Het gaat erom, de lezer te boeien in de eerste momenten.

Een artikel is gemakkelijker te lezen, wanneer het opgebroken wordt in ‘hapklare brokken’. Beginnend met een pakkende kop, een korte introductie en sub-kopjes. Het is altijd goed om je af te vragen: hoe kan ik, met de hoeveelheid aan informatie die op ons afkomt, iemand toch aan het lezen krijgen… hem boeien in de eerste momenten?

 

Bij logo’s spelen kleuren, typografie en vormen een rol. Maak het niet te bont en houd het eenvoudig. Dat is vaak krachtiger, dan wanneer je je creativiteit de vrije loop laat. Vragen die je kunnen helpen om er niet helemaal naast te zitten, kunnen zijn:

  • Wat wil je uitstralen, overbrengen > wat is je boodschap?
  • Wat/wie is je doelgroep?
  • Is het origineel of voor de hand liggend?

Een goed logo zorgt voor herkenbaarheid, naamsbekendheid en identiteit. Je wilt je onderscheiden van de anderen.

 

Natuurlijk is veel van smaak afhankelijk. Wat de één mooi vindt, kan de ander helemaal niets vinden…

Iedereen heeft weer een andere stijl en smaak en dat is ook oké.

Provisorische- of professionele indruk?

Het wordt steeds makkelijker, om zelf met (professionele of open source) grafische programma’s aan de slag te gaan.

 

De verleiding kan dan bestaan, om zelf te gaan vormgeven, i.p.v. naar een profi te gaan. Grafische programma’s aanleren is te doen, maar er gelden ook ‘spelregels’ of ‘kaders’ voor vormgeven. Wanneer je daar niet in thuis bent, kan het resultaat toch al snel provisorisch of amateuristisch overkomen.

Evenals koken, is het te leren, maar je kunt overboord gaan met het één of ander, en dan kun je de maaltijd verpesten.

 

Typografie is een essentieel onderdeel van de vormgeving. Het ene lettertype is de andere niet. Dit heeft te maken met uitstraling. Zo zijn er bv. ‘script’-, strakke zakelijke lettertypes (zogenaamde ‘schreefloze letters’) of ‘schreef letters’. Spatiëring, verhouding en kleurgebruik moeten kloppen en dragen ook bij tot de uitstraling van het geheel.

 

Kortom, het is een vak apart en daar ben ik inmiddels 25 jaar in thuis...

en met plezier!

Voorbeelden

Formulier
Folder voor Tact